Vaša košarica

Poporodno izpadanje las

Dobrodošli v čudovitem svetu starševstva! Po dolgih devetih mesecih pričakovanja je vaš dojenček končno prispel, in vendar ste opazili nekaj sprememb na sebi. Medtem ko se večina novih staršev osredotoči na nego otroka, ne smemo pozabiti, da poporodno obdobje prinaša tudi nekatere spremembe v telesu matere. Ena od pogostih težav, s katerimi se srečujejo nove mamice, je poporodno izpadanje las.

Poporodno izpadanje Las: Kaj je to?

Poporodno izpadanje las, znan tudi kot telogeni efluvij, je popolnoma naravna telesna reakcija na fiziološke spremembe, ki se pojavijo med nosečnostjo. Med nosečnostjo se raven estrogena v telesu močno dvigne, kar preprečuje normalno izpadanje las. To pomeni, da imajo nosečnice običajno gostejše in bolj zdrave lase.

Ko pa se po porodu hormonsko ravnovesje spremeni, se lasje, ki so bili prej v fazi rasti, premaknejo v fazo počivanja (telogeno fazo). Po nekaj mesecih ti lasje nato izpadejo hkrati, kar lahko povzroči občutek redčenja lasišča.

Kdaj se običajno pojavi poporodno izpadanje las?

Poporodno izpadanje las se običajno pojavi 2-4 mesece po porodu. To je čas, ko se hormonske ravni matere postopoma vračajo v normalno stanje. Ta proces traja nekaj časa, zato je poporodno izpadanje las pogosto najbolj izrazito med 3. in 6. mesecem po porodu.

Kako se spopasti s poporodnim izpadanjem las

  1. Bodite potrpežljivi: Pomembno je razumeti, da gre za začasen pojav. Po nekaj mesecih se bodo hormonske ravni stabilizirale, in vaši lasje bodo začeli rasti normalno.
  2. Nega las: Uporabljajte nežne šampone in balzame ter se izogibajte agresivnim kemikalijam. To bo pomagalo ohranjati preostale lase zdrave.
  3. Uravnotežena prehrana: Poskrbite za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali, še posebej z biotinom, ki je koristen za zdrave lase.
  4. Izogibajte se tesno spetim frizuram: Preveč napetih pričesk, kot so tesni čopi ali kitke, lahko privedejo do večjega izpadanja las.
  5. Rožmarinovo olje: masaža lasišča s tem oljem dokazano pomaga pri boljši rasti las.
  6. Posvet s strokovnjakom: Če se izpadanje las zdi izjemno močno ali traja dlje, se posvetujte z dermatologom. Obstajajo zdravila in postopki, ki vam lahko pomagajo obnoviti zdrave lase.

Poporodno izpadanje las je za mnoge nove mamice običajen pojav in običajno izginja s časom. Ključno je, da ostanete potrpežljivi in poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje med tem izzivnim obdobjem. Nihče ni imun na telesne spremembe, ki jih prinaša materinstvo, in v resnici so vaši novi lasje le majhen del tega čudovitega potovanja.

Poskrbite za svoje lasišče s 100% rožmarinovim oljem !